Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο (και πιθανώς για λίγα χρόνια πριν απ’ αυτόν) στη Ζωσιμαία Σχολή εγγράφονταν μόνο αγόρια. Τα άλλα Γυμνάσια που λειτουργούσαν στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν το “Γυμνάσιο Αρρένων” (μόνο για αγόρια), το “Γυμνάσιο Θηλέων” (μόνο για κορίτσια) και το “Οικονομικό Γυμνάσιο”(Μικτό).
Η Ζωσιμαία Σχολή ήταν το μόνο Γυμνάσιο της πόλης στο οποίο ου μαθητές των τριών (3) τελευταίων τάξεων χωρίζονταν σε δύο (2) τμήματα: α) στο “Κλασσικό” στο οποίο δίνονταν μεγαλύτερη έμφαση στα φιλολογικά μαθήματα και β) στο “Πρακτικό” στο οποίο δίνονταν έμφαση στα Μαθηματικά και στη Φυσικοχημεία.
Εις ικανοποίηση ενός λογικού αιτήματος της κοινωνίας από το το 1959 και μετά μπορούσαν να εισαχθούν στο Πρακτικό Τμήμα της Ζωσιμαίας όσα κορίτσια είχαν καλές επιδόσεις στα θετικά μαθήματα και επιθυμούσαν να ακολουθήσουν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο, στην Ιατρικής, στο Μαθηματικό ή σε άλλες παρόμοιες σχολές. Η επιλογή τους γίνονταν με αυστηρές εξετάσεις και οι πρώτες (μεταπολεμικές) μαθήτριες αποφοίτησαν τον Ιούνιο 1962.
Οι μαθητές είχαν σαν διακριτικό το περίφημο καπέλο. Αντίστοιχα οι μαθήτριες είχαν σαν διακριτικό στοιχείο την μπλέ ποδιά στην οποία είχαν καρφιτσωμένο πάντοτε το σήμα με τα χρυσοκέντητα αρχικά Ζ (Ζωσιμαία) και Σ (Σχολή).
Μερικές από τις μαθήτριες της Ζωσιμαίας Σχολής (απόφοιτες 1964): Ντίνα Σκλαβούνου, Μαίρη Τσακελίδου, Μαργαρίτα Γιαραλή, Αγάπη Καρκαμπούνα, Μαρίτσα Γαλιώτου και Ιωάννα Καραπατάκη
Σημείωση: Το σήμα των μαθητριών της Ζωσιμαίας Σχολής μας το παραχώρησε η Μαίρη Τσακελίδου . Το φυλάει σαν ιερό κειμήλιο