ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗ-ΠΕΛΛΕΡΕΝ
Δημοσιογράφος, ποιητής, εκδότης της εφημερίδας «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Εμβληματική φυσιογνωμία των αρχών του εικοστού αιώνα ο Γεώργιος Χατζής, γεννημένος στα Γιάννινα το 1881, πρόσθεσε στο όνομά του το γαλλοπρεπές λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Πελλερέν», με το οποίο καθιερώθηκε ως ποιητής και δημοσιογράφος.
Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, η οικονομική δυσχέρεια όμως τον ανάγκασε να διακόψει τη φοίτησή του, να επιστρέψει στα Γιάννινα και να εργαστεί αρχικά ως δάσκαλος στην Βούρμπιανη της Κόνιτσας.
Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, ανέπτυξε πολύπλευρη δράση. Έγραψε λυρικά ποιήματα με την τεχνοτροπία του συμβολισμού, αλλά και πατριωτικά, εμπνευσμένα από τις εθνικές περιπέτειες και τους εθνικούς αγώνες. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ηπειρωτική λαογραφία.
Το 1909 ίδρυσε την εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟΣ», που κυκλοφόρησε με μικρές διακοπές μέχρι τον θάνατό του το 1930. Με την θαρραλέα αρθρογραφία του στην «Ήπειρος» αλλά και σε άλλες εφημερίδες, όπως η «Ιντιμπάχ», προκαλούσε την αντίδραση των οθωμανικών αρχών, οι οποίες το 1912 τον καταδίκασαν σε θάνατο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Σώθηκε χάρη στην απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό την 21η Φεβρουαρίου 1913. Δεν έπαψε ωστόσο να γίνεται ενοχλητικός και στις ελληνικές αρχές με τις πρωτοπόρες θέσεις του και την κριτική που ασκούσε, με αποτέλεσμα για ένα διάστημα να εκτοπιστεί στη Λευκάδα.
Το 1914-15 πήρε μέρος ενεργά στον αγώνα για την Βόρειο Ήπειρο και διετέλεσε γραμματέας του προέδρου της Επαναστατικής Επιτροπής, Χρηστάκη Ζωγράφου.
Στην εφημερίδα του κατέγραφε και σχολίαζε με γλαφυρότητα και διεισδυτική ματιά όλα τα γεγονότα της καθημερινής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Έτσι καυτηρίαζε π.χ. την υπεροψία με την οποία αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης, οι «ενδοταφρίτες», τους κατοίκους των χωριών.
Ο Γεώργιος Χατζη-Πελλερέν πέθανε το 1930 και το έργο του συνέχισαν τα παιδιά του Δημήτρης και Άγγελος, κυρίως ο πρώτος, ο κορυφαίος συγγραφέας μας. Προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο, βρίσκεται στο Άλσος των Λογοτεχνών, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών έδωσε το όνομά του στην οδό απέναντι από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.