Οι χάρτες, μέσο και αποτέλεσμα επιστημονικής καταγραφής, τεχνικής δεξιότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης, λειτούργησαν και λειτουργούν, εδώ και αιώνες ως «εργαλείο» αποτύπωσης του φυσικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού «γίγνεσθαι» ενός τόπου.
Γεωμορφολογικές εμφανίσεις, επιδράσεις εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων στην επιφάνεια της Γης, στρατιωτικές επιχειρήσεις και συνοριακές μεταβολές, όπως επίσης ιστορικά γεγονότα και πολιτισμικές – κοινωνικές μεταλλαγές έχουν καταγραφεί σε επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, καθιστώντας τες έτσι «μνημεία» των περιπετειών του πλανήτη μας αλλά και τεκμήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η μελέτη των στοιχείων των χαρτών οδηγεί στην αποκρυπτογράφηση της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, στην ανασύσταση πολιτισμών και στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντίληψης γι’ αυτό που μπορεί να ονομαστεί «χώρος μέσα στο χρόνο».
Η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου
“Ιστορικός Χάρτης” του Abraham Ortelius (1624)
Την ιστορική πορεία της εξέλιξης της Χαρτογραφίας παρουσιάζει ο Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής και Ομότιμος Καθηγητήςτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης στην ομιλία του που οργανώθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Κανάλι ITV (Ιωάννινα) σε δύο συνέχειες:
Πρώτο μέρος – 30 Ιανουαρίου 2021
αναφέρεται στην ιστορία της Χαρτογραφίας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την κυριαρχία του αραβικού κόσμου
Δεύτερο μέρος – 6 Φεβρουαρίου 2021
αναφέρεται στην ιστορία της Χαρτογραφίας τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.