Το κείμενο με τις αναμνήσεις του Ίνη είχε σταλεί για δημοσίευση στο περιοδικό ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ το 2003.
Τον Παύλο Βρέλλη τον πρωτογνώρισα στις κυρα Νίκης της Καλούδαινας, στενής φίλης της μάνας μου. Το σπίτι ήταν – και παραμένει ακόμη – λίγο πιο κάτω από το Αρχιμαντρειό, δίπλα στην Αγ. Αικατερίνη. Πήγαινα ακόμη στο Δημοτικό, στο “Πρότυπο” της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και εκεί συναντούσα τον Παύλο ως σπουδαστή.
Απ’ αυτόν πρωτοάκουσα για τη Ζωσιμαία Σχολή. Του άρεσε πολύ να μας διηγείται, σε μένα και τον μικρότερο αδελφό μου, πως ήταν πριν βομβαρδιστεί στον πόλεμο, κυρίως τα εργαστήρια χημείας και φυσικής με τα πειράματα που έκαναν. Όλα αυτά παίρναν μια σχεδόν μυθική διάσταση στην παιδική μας φαντασία, αλλά αποτέλεσαν μετά από λίγα χρόνια – όταν πήγαμε στο “Ρουμάνικο” – και ένα μέτρο σύγκρισης αυτού που χάθηκε.
Ακόμη περισσότερο του άρεσε να διηγείται πως έπαιζαν, καθώς και τα “μαστορέματα” στα οποία επιδίδονταν από μικρός. Είχε έναν δικό του τρόπο να είναι χωρατατζής. Τα διάφορα φρούτα που έκανε από πυλό, είχαν και μια διάσταση “παιγνίου”. Αγαπούσε τα ζώα, ιδιαίτερα τις γάτες που ήξερε τα χούγια τους. Το πρώτο μου γατσί, ο Ριρής, που συνοδεύονταν από σχετική … “τεχνογνωσία”, ήταν δώρο του Παύλου.
Από εμάς «τους δυο μικρούς του φίλους», γνώρισε τον πατέρα μας και μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια καλλιτεχνική και κυρίως φιλική σχέση. Ιδέα και πρόταση του Παύλου ήταν ή πρόσφατη έκδοση του Λευκώματος με έργα Κενάν Μεσαρέ.
Πριν λίγο καιρό, όταν τον επισκέφτηκα στο βασίλειό του, θυμηθήκαμε μερικά από τα πολύ παλιά, με συγκίνηση και γέλιο. Πριν με ξεπροβοδίσει μέχρι την είσοδο, μου έδειξε όλο το γατομάνι που έχει στο κτήμα.
«Αεί παις»!
Γι’ αυτό είναι τόσο αγαπητός και συνάμα σεβαστός.
Ο αείμνηστος Σαχίν – Σέργιος (Ίνης Μεσαρέ) ήταν Αρχιτέκυων Πολεοδόμος απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής της τάξης που αποφοίτησε το 1954. Διετέλεσε Υπεύθυνος Σύνταξης από το 13ο μέχρι το 44ο τεύχος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής από το 1ο μέχρι το 44ο τεύχος του περιοδικού ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ.
4 Comments
Υπέροχη στην απλότητά της περιγραφή
Τον Παύλο Βρέλλη είχα την τύχη και τη χαρά να τον έχω καθηγητή στο Πρακτικό της Ζωσιμαίας (απόφοιτ. 1964) στο μάθημα των Τεχνικών, όπου νεαρός γλύπτης είχε διοριστεί για να εξοικονομήσει τα προς το ζην. Τύχη γιατί σ’ αυτόν χρωστάω την ενθάρρυνση να δώσω εξετάσεις στην Αρχιτεκτονική Σχολή και χαρά γιατί το μάθημα του ήταν μια όαση χαράς όταν μας μιλούσε για τους μεγάλους της Τέχνης, ιδιαίτερα τους ιμπρεσιονιστές που και ο ίδιος λάτρευε, Πωλ Σεζάν τον αποκαλούσαμε… Τον ξανασυνάντησα μεγάλη πια,όταν με τον αδελφό μου Θάνο και άλλους επισκεφθήκαμε το Μουσείο του με τα κέρινα ομοιώματα και τις λεβάντες στον κήπο. Χαρούμενος που έβλεπε παλιούς του μαθητές μας συνόδευσε ο ίδιος στην περιήγηση μας σ’ αυτό το ταξίδι στην Ιστορία, που είναι ο χώρος με τα κέρινα – έχω ακόμα στα μάτια μου την Κυρά της Ρω να μας κοιτάει από ψηλά μέσα σε γαλάζιο φως…
Στο τέλος, λίγο πριν την έξοδο μας, ανακαλύψαμε ακόμα ένα ταλέντο του που εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζαμε, την καταπληκτική του φωνή!!! Συνεπαρμένος από τον οίστρο του για την Ελλάδα και την Ιστορία της μας τραγούδησε το Γέρο Δήμο! Φωνή δυνατή, βροντώδης,
έτριξαν τα τζάμια και οι καρδιές μας!!!!!!
Ο αξέχαστος Παύλος και ο υπέροχος Ίνης μας… Μπράβο Λάζαρε!!!
Να είσαι καλά Λουκία.