Στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ της 10ης Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε το άρθρο με τίτλο “Τα Αγαθοεργά… χαρίζουν για 19 χρόνια τις Σχολικές Περιουσίες των Ιωαννίνων!”.
Το ακριβές κείμενο του δημοσιεύματος έχει ως εξής:
“Τελειωμό δεν έχουν τα… πάθη των Σχολικών Περιουσιών της πόλης των Ιωαννίνων οι οποίες προέρχονται από Κληροδοτήματα, με σημαντικότερη τη λεγόμενη «Μερίδα Ζωσιμαίας Σχολής», που το Ελληνικό Δημόσιο εκμεταλλεύεται επί δεκαετίες χωρίς να δίνει κανένα απολύτως αντάλλαγμα.
Σαν να μην έφτανε η απώλεια εσόδων που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης, βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα «επιχείρηση» που στοχεύει ουσιαστικά στο να παραχωρήσουν στον Δήμο Ιωαννιτών εντελώς δωρεάν και για μία εικοσαετία περίπου τα κτίρια των Κληροδοτημάτων που στεγάζουν σχολεία. Την αφορμή δίνει, όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Αθανάσιος Δάλλας, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσω του οποίου σχεδιάζεται να επισκευαστούν τα συγκεκριμένα σχολικά κτίρια!
Η Εφοροεπιτροπεία εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει χρησιδάνειο παραχώρησης με τον Δήμο, κάτι που σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο που έστειλε στον «Π.Λ.» ο κ. Δάλλας, είναι αχρείαστο, αφού για τις επισκευές αρκεί μία απλή σύμβαση παραχώρησης!
Άρθρο – «καταπέλτης»
«Καταπέλτης» είναι το άρθρο του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, ο οποίος καταγγέλλει απόπειρα των Αγαθοεργών να «ξεφορτωθούν» για τα επόμενα 19 χρόνια τα κτίρια των Σχολικών Περιουσιών της πόλης. Ο «Π.Λ.» το δημοσιεύει αυτούσιο.
**
Είναι γνωστό σε όλους ότι το Ελληνικό δημόσιο, κατά παράβαση των νομικών, ηθικών και συναλλακτικών κανόνων, χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα (μίσθωμα ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες). Για την διαμόρφωση αυτού του ανορθόδοξου καθεστώτος φέρουν τεράστια ευθύνη και τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων. Θα έπρεπε να είχαν παρέμβει και να είχαν διακόψει την, άνευ ανταλλάγματος, παραχώρηση των σχολικών κτιρίων α) το 1985, όταν η κυβέρνηση κατάργησε τον θεσμό των Προτύπων Σχολείων και υποβάθμισε την Πρότυπο Ζωσιμαία Σχολή σε κοινό Γυμνάσιο, β) το 2011 ή το 2015, όταν δηλαδή το ιστορικό σχολείο της πόλης μας εξαιρέθηκε από τον θεσμό των Πειραματικών και των Προτύπων Σχολείων αντίστοιχα και γ) όταν το 2015 το Υπουργείο Οικονομικών τιμώρησε τα Αγαθοεργά Καταστήματα για μη τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας και τους καταλόγισε το ποσό των 450.000 ευρώ περίπου για «φόρους εκ μη δηλωθέντων τεκμαρτών ενοικίων»!
Τον Μάιο 2020 ψηφίστηκε ο Νόμος για τα Πρότυπα Σχολεία και επαναλειτούργησε η ιστορική Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή. Στο συγκεκριμένο νόμο έχει συμπεριληφθεί και μία ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης των Προτύπων Σχολείων από «κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων» (εν προκειμένω πρόσθετη χρηματοδότηση της Ζωσιμαίας Σχολής από έσοδα του Άρθρου Ε’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά). Θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η καταλληλότερη ευκαιρία για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαχειριστικής τάξεως στο οικείο κληροδότημα, για την εναρμόνιση των διαχειριστικών κανόνων με την βούληση των Εθνικών μας Ευεργετών και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» υπέρ του εκπαιδευτικού έργου της Ζωσιμαίας Σχολής.
Η λύση που πρότεινε ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής ήταν απλή, δίκαια, ισορροπημένη και συντεταγμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και του Δημοσίου, να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό κράτος με πρόσθετες εκταμιεύσεις και να καθίσταται δυνατή η προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής. Η συγκεκριμένη πρόταση συνοψίζεται ως εξής: με την υπογραφή ενός συμφωνητικού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων να ρυθμίζονται με σαφήνεια οι όροι παραχώρησης των οχτώ διδακτηρίων για την στέγαση σχολείων και να ορίζεται ότι τα αναλογούντα τεκμαρτά ενοίκια δεν θα καταβάλλονται σε «μετρητά» αλλά θα συμψηφίζονται με παροχή, ίσης αξίας, εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς την Ζωσιμαία Σχολή (πρόσθετο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, βιβλιοθήκες, εποπτικά μέσα, επιμορφωτικά προγράμματα, συμμετοχή σε διαγωνισμούς κ.λ.π.).
Είναι αυτονόητο ότι στην προκειμένη περίπτωση τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων όφειλαν, ως διαχειριστές του Κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά και θεματοφύλακες της εκπαιδευτικής παράδοσης της Ζωσιμαίας Σχολής, να τεθούν επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Όπως διαπιστώθηκε όμως στην πράξη, πράττουν ακριβώς το αντίθετο. Όχι μόνο δεν ενεργούν προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» αλλά επιδιώκουν να «απαλλαγούν από το βάρος της ακίνητης περιουσίας της Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής και να την παραχωρήσουν στο Δήμο Ιωαννιτών με την μορφή σχολικών περιουσιών». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Πρωινού Λόγου» της 21ης Μαΐου 2020, επιδίωξαν να νομιμοποιήσουν τις παράνομες επιδιώξεις τους με την έκδοση ειδικού νόμου (επιδιώκοντας μάλιστα την εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους και του ιδίου του Πρωθυπουργού) αλλά, όπως φαίνεται, δεν τα κατάφεραν.
Τώρα επανέρχονται δριμύτεροι και στην συνεδρίαση της Εφοροεπιτροπείας της 27ης Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισαν τα εξής: «προκειμένου ο Δήμος να εντάξει για επισκευές τα σχολικά κτίρια ιδιοκτησίας των Αγαθοεργών Καταστημάτων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης των παραπάνω κτιρίων στον Δήμο, χωρίς αντάλλαγμα της χρήσης, διάρκειας 19 ετών». Η απόφαση αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί πρόχειρη, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση και αμφιβόλου σκοπιμότητας για τους παρακάτω λόγους:
-Πρώτον: το σκεπτικό επί του οποίου βασίζεται η συγκεκριμένη απόφαση είναι απολύτως ανακριβές. Για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν απαιτείται η υπογραφή χρησιδανείου παραχώρησης, αλλά μόνο η υπογραφή μιας «Προγραμματικής Σύμβασης» μεταξύ Αγαθοεργών Καταστημάτων και Δήμου Ιωαννιτών, όπως έχει γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν για τις εργασίες συντήρησης της Ακαδημίας και της Παλαιάς Ζωσιμαίας Σχολής. Κατά συνέπεια, επειδή οποιαδήποτε απόφαση βασίζεται σε ανύπαρκτο ή λανθασμένο σκεπτικό θα πρέπει και η συγκεκριμένη απόφαση της Εφοροεπιτροπείας να θεωρηθεί ως ανυπόστατη.
-Δεύτερον: η διάρκεια της σύμβασης ορίσθηκε αυθαίρετα και καταχρηστική ίση με 19 έτη. Γνωρίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι ίσος με 2.500.000 Ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ετήσια τεκμαρτά ενοίκια των σχολικών κτιρίων ανέρχονται σε 1.350.000 ευρώ. Ακόμη και εάν απαιτείτο πράγματι η υπογραφή χρησιδανείου παραχώρησης, τότε η διάρκεια αυτής της σύμβασης θα ορίζονταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε το κόστος των εργασιών συντήρησης να είναι ίσο με το τεκμαρτό ενοίκιο που αντιστοιχεί στον χρόνο ισχύος της δωρεάν παραχώρησης. Ακόμη και εάν θεωρήσουμε, καθ’ υπερβολή, ότι το 50% του χρηματοδοτικού προγράμματος θα διατεθεί για τις σχολικές μονάδες των Αγαθοεργών τότε η συγκεκριμένη σύμβαση δεν θα έπρεπε να έχει διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσαν τα Αγαθοεργά Καταστήματα απαιτείται η σύμπραξη και η συνέργεια του Δήμου Ιωαννιτών. Με το παρόν δημοσίευμα επιθυμούμε να ενημερώσουμε την Δημοτική Αρχή και την κοινή γνώμη των Ιωαννίνων ότι το σκεπτικό επί του οποίου βασίζεται η πρόταση των Αγαθοεργών Καταστημάτων -αλλά και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου- είναι ανακριβές και ανυπόστατο. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην παράγραφο 1α του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» απαιτείται μόνο η υπογραφή μιας «Προγραμματικής Σύμβασης» μεταξύ Αγαθοεργών Καταστημάτων και Δήμου Ιωαννιτών και δεν απαιτείται η υπογραφή «χρησιδανείου παραχώρησης χωρίς αντάλλαγμα». Και μία σύμβαση ή μία απόφαση που βασίζονται σε ανυπόστατο σκεπτικό είναι κι αυτές ανυπόστατες.
Εάν παρ’ όλα ταύτα η Δημοτική Αρχή συναινέσει στην υπογραφή αυτής της αχρείαστης και καταστροφικής σύμβασης θα πρέπει να τηρηθούν οι ελάχιστοι κανόνες δικαίου και καλής πίστεως και η διάρκεια την συγκεκριμένης σύμβασης να μην είναι μεγαλύτερη του ενός έτους.
Οι προτάσεις των Αγαθοεργών Καταστημάτων οδηγούν, χωρίς αμφιβολία, σε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα και δηλώνουμε με πίκρα ότι βρισκόμαστε σε πλήρη αδυναμία να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους επιμένουν στην συντήρηση και διαιώνιση ενός διαχειριστικού καθεστώτος το οποίο, αν μη τι άλλο, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την βούληση των διαθετών.
Η άνευ λόγου και επαρκούς αιτιολόγησης, απόφαση τους για παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας της «Μερίδας Ζωσιμαίας Σχολής» στον Δήμο, χωρίς αντάλλαγμα και για διάρκεια 19 χρόνια, συνεπάγεται:
α) την αποκοπή και του τελευταίου κρίκου που συνέδεε την εκπαιδευτική παράδοση των Ιωαννίνων με το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά
β) την εξουδετέρωση κάθε δυνατότητας για πρόσθετη χρηματοδότηση της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής
γ) την σκανδαλώδη καταστρατήγηση της βούλησης του διαθέτη.
Πιθανολογείται ότι ο πραγματικός στόχος των Αγαθοεργών Καταστημάτων είναι η ματαίωση της προσπάθειας που αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, στην εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας τους με την βούληση των διαθετών και στην διάθεση των πόρων του Άρθρου Ε’ της διαθήκης για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου της Ζωσιμαίας Σχολής. Ελπίζουμε ότι, η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα αρνηθούν να μετατραπούν σε συνεργούς των Αγαθοεργών Καταστημάτων.
Ίδωμεν!”
1 Comment
Οι δημοτικοί σύμβουλοι και ιδιαίτερα οι απόφοιτοι της Ζωσιμαίας να καταψηφίσουν την απόφαση