Χρήστος Χρηστοβασίλης, ο ηθογράφος της Ηπείρου, ο γνήσιος πατριώτης
28 Δεκεμβρίου, 2020Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Χαρτογραφίας
21 Φεβρουαρίου, 2021
Ανάρτηση από την ιστοσελίδα του κ. Γιάννη Λιούγκου
Στο μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο της Σκλίβανης Ιωαννίνων υπάρχει μια πολύ συγκινητική και επίκαιρη λόγω της πανδημίας μνεία, στο εσώφυλλο εκκλησιαστικού βιβλίου.
Αντιγράφω όπως το διαβάζω.
Κύριοι,
Η γραφίς μου αδυνατεί να σας περιγράψει τα δεινά άτινα υπέστη το χωρίον ημών τούτο κατά το έτος 1918 δια να καταστεί γνωστόν εις υμάς τους αποτελέσαντας το γένος των απογόνων ημών. Ακούσατε!
Κατά τον Οκτώβριον του 1918 έπεσε πανυφήλιος νόσος υπό το επιστημονικό όνομα “γρίππη” θερίσασα ανηλεώς τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας.
Εν πάση δε τη σφοδρότητι αυτής έπεσεν εις το χωρίον ημών Σκλίβανη και ελυμαίνετο το χωρίον ημών, στρώσασα δε διά των φαρμακερών βελών του ασπλάχνου και σκληρού θανάτου προσήνεγκεν περίπου 115 θύματα συνιστάμενα εκ γυναικών εν τη ακμή της ηλικίας των ευρισκομένων ήτοι απο 22-38 ετών, εξ εφήβων και νεανίδων και δη εκ μικρών παιδίων κάτω του 15ου έτους.
Έτι δε καθίσταται γνωστόν ότι ουδέν φάρμακο κατέβαλλε ταύτην ά τε το πρώτον εμφανισθείσης. Η δε επιστήμη ηπόρει το πρακτέον.
Γράφω ενταύθα την 4ην Απριλίου 1919 εις γνώσην υμών , Βασίλειος Ι. Γιαννάκος διατελών κατά το έτος τούτο μαθητής της Δης τάξεως του Α Γυμνασίου της εν Ιωαννίνοις Ζωσιμαίας Σχολής.
Στη συνέχεια φαίνεται πως επανέρχεται μετά απο χρόνια και συμπληρώνει:
+ Και οποία συγκίνηση και συντριβή αγαπητοί μου, όταν το αναγιγνώσκω ο ίδιος, ζών, ευδοκία θεού, μετά τόσα έτη (33 του κυρίου ημών). Ο ίδιος ήδη Δικηγόρος Ιωαννίνων. +
Σ.Σ. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ποιότητα και το επίπεδο της γραφής ενός μαθητή της 4ης Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής του 1919. Ευχαριστούμε τον κ.Γιάννη Λιούγκο για την άδεια αναδημοσίευσης.