Το ευρύ κοινό θεωρεί – λανθασμένα – ότι το κτίριο της Καπλανείου ανηγέρθη με χρήματα που διατέθηκαν από τον Εθνικό Ευεργέτη Ζώη Καπλάνη, ιδρυτή της ομώνυμης Σχολής στα Ιωάννινα.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το σημερινό κτίριο ανηγέρθη με δαπάνες του Κληροδοτήματος Νικολάου Ζωσιμά και συγκεκριμένα η ανέγερση του χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα των κεφαλαίων εκείνων που οι Εθνικοί μας Ευεργέτες διέθεσαν υπέρ της Ζωσιμαίας Σχολής (Άρθρο Ε’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά (μερίδα Ζωσιμαίας Σχολής)
Η απόφαση ανεγέρσεως του διδακτηρίου που, τιμητικά, πήρε το όνομα του Ζώη Καπλάνη, ελήφθη από τους διαχειριστές των κεφαλαίων του Άρθρου Ε’ της διαθήκης Ν. Ζωσιμά (τέσσερις Έφοροι της Σχολής) το 1922, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν από την ίδρυση των Αγαθοεργών Καταστημάτων.
Η θεμελίωση τής Καπλανείου Σχολής έγινε την 8η Νοεμβρίου 1922, δηλαδή την ημέρα που η πόλις των Ιωαννίνων τιμούσε την μνήμη των Εθνικών Ευεργετών.
Στην φωτογραφία τού Απόστολου Βερτόδουλου καταγράφεται η ιστορική στιγμή και εμφανίζονται (από αριστερά): ο πρίγκιπας Ανδρέας (πατέρας τού Φιλίππου, συζύγου τής σημερινής βασίλισσας τής Αγγλίας), ο Ορέστης Ιωαννίδης, ο ιεροψάλτης Αλκιβιάδης Βερτόδουλος, ο γιατρός Αν. Χρηστίδης, ο μητροπολίτης Σπυρίδων, ο λογοτέχνης Χρήστος Χρηστοβασίλης, ο εκδότης τής εφημερίδας «Ήπειρος» Γ. Χατζής-Πελλερέν, ο Αλ. Νιτσίδης και ο γυμνασιάρχης Στεργίου.
Υ.Γ. Η φωτογραφία και η περιγραφή των εγκαινίων ελήφθησαν από σχετική δημοσίευση στο Facebook του Αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής Δημοσιογράφου Θωμά Νούσια