Εισαγωγή

Οι απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής είμαστε περήφανοι γιατί ευτυχήσαμε να πάρουμε τα φώτα της παιδείας απο ένα σχολείο που το κύρος, η αίγλη και η φήμη του ξεπέρασαν τα στενά γεωγραφικά όρια του Ηπειρωτικού χώρου. Αισθανόμαστε ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης ενός πνευματικού ιδρύματος, που χαρακτηρίζεται απ΄όλους σαν «μια των αρχαιοτέρων και των σπουδαιοτέρων σχολών του Γένους».

Η προσφορά ενός σχολείου δεν μπορεί να αποτιμηθεί παρά μόνο με την καταγραφή του έργου και την ιχνηλάτηση της πορείας των μαθητών του στην επιστημονική, πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι η καταγραφή της πορείας των αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του σημαντικού της έργου και το πειστικότερο επιχείρημα, προς την Πολιτεία, για την ανάγκη επαναφοράς του προτέρου ρόλου της, ως Προτύπου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Με γνώμονα τις παραπάνω σκέψεις αποτολμήσαμε την καταγραφή των αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής ευελπιστώντας ότι, με την συμβολή όλων μας, θα μπορέσουμε να την εμπλουτίσουμε βοηθώντας στην επανασύνδεση των παλαιών συμμαθητών και στη δημιουργία φιλικών σχέσεων με τους καινούργιους.

Ιστορικό

Η συγκέντρωση των βιογραφικών στοιχείων των Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής άρχισε το 1998 και, σε 1η φάση ολοκληρώθηκα το 2001, Πραγματοποιήθηκε δε είτε μέσω προσωπικών επαφών, είτε μέσω ανακοινώσεων που δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο των Ιωαννίνων. Τα στοιχεία που μας παρέδωσε κάθε απόφοιτος καταχωρήθηκαν στην Επετηρίδα χωρίς καμμία παρέμβαση ή τροποποίηση.
Στην συνέχεια τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής zosimaia.gr και ο εμπλουτισμός της Επετηρίδας πραγματοποιείται έκτοτε ηλεκτρονικά και με ευθύνη καθ’ ενός εκ των αποφοίτων του ιστορικού μας σχολείου.

Στην Επετηρίδα καταγράφηκαν Απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής ανεξάρτητα εάν είναι μέλη ή όχι του Συλλόγου ,καθώς επίσης και όσοι εκ των παλαιών μαθητών που, αν και μαθήτευσαν στη Σχολή για περιορισμένο χρόνο, αισθάνονται άρρηκτα δεμένοι με αυτή.
Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη της συγκέντρωσης των στοιχείων μέχρι σήμερα μερικοί από τους παλαιούς συμμαθητές έφυγαν από κοντά μας. Παρά ταύτα τα ονόματα τους εξακολουθούν να κοσμούν την Επετηρίδα μας και ουδέποτε θα διαγραφούν.

Μορφή της Επετηρίδας

Η κατάταξη των βιογραφικών γίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Κατά αλφαβητική σειρά
  • Κατά έτος αποφοίτησης
  • Κατά πόλη διαμονής